Saturday, November 26, 2011

Andai Itu Takdir Untukku 30



Sedang asyik Thira bergelak tawa bersama-sama rakan-rakannya, dia di sapa seseorang. Semua mata memandang kea rah suara itu.


“Hai..I Aizat..you Athirah rite?” sapa Aizat pada Thira. Berkerut kening Thira sambil memandang Aizat dari atas hingga ke bawah.


“Ya..macam mana you tahu nama I..and sorry la..I tak kenal you..” jawab Thira sinis. ‘Ceh! Sombong betul minah ni..bajet aku lak suka kau..’ kutuk Aizat tetapi hanya dalam hati. Misinya harus di utamakan.


“Hahaha..tu tak penting..I ada hal yang lebih penting untuk di bincangkan..” beritahu Aizat sambil tertawa sinis melihat reaksi Thira.


“Hal apa yang penting sangat tu..sudah lah..I faham sangat taktik lelaki nak pikat perempuan ni..you pergi balik jela..” ujur Thira dengan wajah berlagaknya. Kata-kata dari Thira itu membuatkan Aizat tertawa besar. Sakit pula hati Thira melihat Aizat ketawa begitu.


“Ops!! Sorry..you’re not my type..actually I nak bincang dengan you tentang Isya, Hilman dan Dani..you mesti kenal diorang kan..” ujur Aizat serius. ‘Kurang ajar betul mamat ni..macam kau tu hensem sangat la..’ kutuk Thira. Melihat wajah bengang Thira Aizat tersenyum sinis.


“Hello!!”


“I datang cari you bukan nak bertekak..but I ada misi penting yang mesti di laksanakan..I pasti you pasti akan setuju dengan rancangan I..” potong Aizat sebelum sempat Thira memarahinya.

“Ok..kita pergi tempat lain..girls..sorry I have to go now..see you..” pinta Thira pada rakan-rakan.


“Na..it’s ok..” jawab Sally dan rakan-rakan yang lain serentak.


“So..apa benda yang penting sangat you nak cakap dengan I tu?” tanya Thira sebaik saja mereka duduk.


“Actually..I dan Isya..kami berkawan rapat dahulu..”


“So? Like I care..” potong Thira dengan nada sinis. Aizat mendengus geram kerana Thira menyampuknya.


“Dengar dulu boleh tak..I dengan Isya berkawan rapat..tapi Dani rampas Isya dari I..and now Hilman pun nak potong line I..” terang Aizat.


“So? Ni ke hal penting yang you nak beritahu I? I sikit pun tak berminat ok! “ ujur Thira geram. ‘Buang masa aku je ikut kau..’ rungut Thira.


“Listen here..I tahu you suka Dani kan..” ujur Aizat dengan senyuman sinis.


“So what! Apa kena-mengena dengan you pula..” getus Thira dengan nada tingginya. Aizat terus saja membisikkan sesuatu di telinga Thira. Mendengar bisikan itu terus saja lebar senyumannya.


“So macam mana?” tanya Aizat.


“I setuju sangat-sangat..kenapalah I tak pernah fikir pasal ni ye..thanks a lot Aizat..sorry sebab layan you kasar tadi..Tak sabar I nak mulakan misi kita ni..” ujur Thira dengan girangnya. Aizat hanya tersenyum sinis.



*****



Dalam diam sudah hampir sebulan dia dengan keluarga barunya. Dalam waktu itu juga dia langsung tidak dapat perkhabaran dari Pn Siti dan En Kamal. Dia terlalu rindukan keluarga itu, rindu dengan keletah Iya dan Adli, rindu untuk mengusik ibu dan bapanya. Bukan dia tak cuba menghubungi mereka, tapi setiap kali dia menghubungi mereka pasti Pn Siti akan marah dan terus saja mematikan panggilannya itu.


Tentang rancangan keluarga kandungnya kelmarin sudah di tolak sekeras-kerasnya. Walaupun neneknya membantah dan memaksa dia untuk ikut rancangan itu dia masih lagi teguh dengan keputusannya. Semenjak dapat tahu yang Hilman telah dijodohkan dengannya, dia tak pernah lagi bertembung muka dengan Hilman. Seboleh mungkin dia cuba mengelak untuk bertemu muka dengan Hilman rasa tak selesa, sakit hati pun ada juga.


Sedang dia duduk termenung di bangku yang terletak di halaman rumah telefon bimbitnya tiba-tiba berbunyi. Sebaik saja melihat nama pemanggil itu segera dia menjawab.


“Hello..assalammualaikum kak Dayana..ada apa ya call Isya?” terus saja Isya bertanya.


Terkejut bukan kepalang Isya sebaik mendengar apa yang di katakan oleh Dayana. Telefon bimbit yang di genggamnya itu melurut jatuh. Tidak sangka dan seakan tidak percaya dengan apa yang di perkatakan oleh Dayana sebentar tadi. Setiap ayat yang di katakan itu masih lagi terngiang-ngiang di dalam fikirannya. Setitik demi setitik air matanya jatuh membasahi pipi.



*****







p/s: tadaaaaa....hihihi..acane...layan x??? actually korang...BAJC sudah menghampiri ke penghujung..hihihi..nnt kite postkn ye..nk cri idea dulu..hihihi.. korang suka sape???ZAFRAN or SUFYAN??? jeng..jeng..jeng...urmm...kalo kite bagi SUFYAN kt...kt...jeng..jeng..jeng.. tunggu naa..pape pun layan jeee... sowi ye n3 ni pndk ckit..hihihi ^_^

7 comments:

  1. salam dik..akan ibu kandung isya Datin Aisyah itu tidak tahu yg isya yg mendermakan darahnya masa dia kehilangan darah dan hampir kehilangan nyawanya..dan darah yg mengalir didlam tubuh nya adalah darah anaknya isya. Akan dalam penafian dia terhadap anak kandungnya tidak terselit rasa bersalah dan dosanya yg bahawa anak itu tidak bersalah. Dan begitu pelik akak rasa bahawa tiada kemarahan dan kebencian yg menggila terhadap mak mertuanya yg telahj memisahkan darah dagingnya..tak terfikir kah Datin Aisyah bahawa anaknya itu tidak pernah mendapat kasih sayangnya sejak dilahirkan hingga kini berumur 24 tahun.. seperti tidak logik kerana Puan Siti dapat menerima Thiya dengan senangnya dan rela hati.. ce citer ..betui ke apa yg akak luahkan.. Harap adik tak berkecil hati ..ek..
    salam
    kak idA

    ReplyDelete
  2. amboi pnjgnye...hiihi
    dok eh..kite terima sume komen2 pembaca..
    thanks kak ida..

    bila ego dh menguasai diri..siapa yg tahu rite..mulut kata lain..hati duk kate len..byk lg ye yg blm terjawb..hihih maaf buat sume yg membace kut2 hampa ke keliru ke..or rase kurang enak..wah!! xleh bla..hihihi insyaAllah kite cuba betulkan mne2 yg xbtl ye..

    mekacih ats luahan tu kak ida..
    ngeee~~ pape pun thanks ye coz sudi baca karya yg x seberapa ni..hihihih..^_^

    jgn serik dtg blog kite lg tau..hihih jeguk2 le slalu ye..hiihih

    ReplyDelete
  3. cis2x.. jahanam la Aizat tu. Mesti depa trapped Dani ni. Dani so poor. Wlau dia ikhlas cinta Isya tp smua musnah sbb mangkuk hayun bdua tu. Syaitan betul depa 2 tu. Sian Isya mesti tluka wlaupun itu bukan kesalahan Dani.. Lps ni mesti Isya ikut ja apa yg datuk n nenek dia rancang. Bermula la khidupan dia dgn Hilman tp mmg akan bperang la tiap hari. aduh tragisnya. then lps ni mesti ja ada ja plan lg oleh mangkuk hayun tiga tingkat. nenek(master mind)thira n aizat.

    BAJC!!! Off course suka wakta Zafran yg cool tu but Sufyan not bad He love Fiyah so much until he follow everything Fiyah one until he cant stand Fiyah bkorban tuk sesuatu yg berbaloi smpai sakit. kenapa nk halang percintaan dua arjuna ni. sian mereka. Hidup dgn Zafran mgkin ada jaminan tp bagaimana pula penerimaan ma dia??? Bukan ke mak dia nk jodohkan dia dgn org lain. Ni dgn khadiaran Fiyah yg tak cintakan Zafran n desakan mak dia mmg naya la Zafran wlau Zafran dah mula cinta Fiyah. dugaan akan benar2x hadir nnti bt Zafran. Nk sayang bini ke mak dia??? kena jd ketua keluarga yg kuat.

    ReplyDelete
  4. Salam Cik Eya
    hilman & isya hmm... cm mne erkkk sesuai ke?? tp cam sme je la dg novel yg lain coz hero & heroin yg dr mula slalu gaduh cam ni pastu ada mslh kluarga cam kawin paksa ke or wasiat ke akhirnya kawin pastu mula2 benci lme2 cinta cliche sgt la....watak hilman ni dah bnyk tp ada yg kurang dr hilman ni ape erkkk??? pasal dani tu kurang la awat xde cite cam mne leh couple dg isya tau la dani hero ke-2 & pastu thira ada plan nak musnahkan hubungan isya & dani cam terbalik je biasa kn org ketiga slalu kacau hero 1 nape kacau hero ke-2 plak hehehe...lme lg ke cite ni nak habis?? takkn la sbb hilman & isya slalu gaduh or wasiat tu akhirnya dorg bersama & ni pun terkait dg harta.x bnyk writer jadikan hero ke-2 dg heroin klau ade writer yg leh buat cam tu thumbs up la, ni la cabaran yg sesungguhnya dlm menulis novel & leh buat jln cite lebih dr biasanya & menarik. tp klau isya & hilman kawin gak sme le dg yg lain bukannya sy x suke dorg brsama tp....cam tu je dah biasa...
    ape2 pun terpulang to writer nak buat cam mne kn cite besstt & complicated,full of problems wah moga isya dpat lalui smua tu....cpt2 sambung cik eya nak tau ape yg dayana bg tau kat isya jgn la dani kena tangkap basah ke, putuskan tunang or accident plak ekekeh....mne satu teka sy betul or smua silap hehehhe pnjg gak sy tulis ni alang2 bantai je la peace ^.~V

    ReplyDelete
  5. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete