Saturday, July 16, 2011

Biarkan Aku Jatuh Cinta 7 (iv)
Suasana di banglo itu agak tegang. Penghuni rumah banglo itu seakan tidak dapat menerima kenyataan dari mulut Irsyad Zafran. Irsyad Zafran pula hanya diam menanti jawapan dari keluarganya. Kelihatan kakaknya Izzah Zahirah mundar-mandir sedari tadi dengan wajah bengisnya.


“Zaf betul-betul dah buat keputusan ke?” tanya En Mahran ayah kepada Irsyad Zafran.


“Ye yah..Zaf dah buat keputusan..Zaf nak kawin tetapi bukan dengan Fina..dengan pilihan Zaf sendiri..” beritahu Irsyad Zafran sekali lagi. Pn Kamilah memandang tajam wajah anaknya. Begitu juga dengan Izzah Zahirah.


“Ibu tak setuju..ibu nak Fina jadi menantu ibu..bukan dengan orang lain..ibu tak setuju..” bantah Pn Kamilah.


“Akak pun tak setuju..kau dah gila ke Zaf..kau tahu tak..tinggal lagi 2 bulan je..kau nak buat hal..malu akak Zaf dengan Dato dan Datin..” marah Izzah Zahirah.


“Sudah! Korang fikir malu korang je..korang pernah fikir perasaan Zafran?Selama ne ayah diam..sekarang biar ayah yang buat keputusan..ayah akan pergi masuk meminang budak tu malam ni..” ucap En Mahran tekad dengan keputusannya. Selama ni dia berdiam diri dengan kelakuan isteri serta anak sulungnya. Tapi tidak kali ini, dia ingin anaknya Irsyad Zafran megecapi bahagia.


“Terima Kasih yah..” ucap Irsyad Zafran lega.


Pn Kamilah dan Izzah Zahirah hanya mampu diam sahaja. Tidak berani membantah keputusan En Mahran. Dia tahu macam mana kalau En Mahran sudah hilang sabar. Mahu terbalik banglo itu.*****Perbincangan sudah pun selesai. Kata sepakat telah pun di ambil. Irdina Safiyah dan Irsyad Zafran akan di nikahkan dua bulan dari sekarang. Pihak lelaki ingin meminta tempoh dua bulan tetapi pihak perempuan minta dilanjutkan sekurang-kurangnya tiga bulan untuk menyiapkan segala persiapan tetapi akhirnya mereka akur dengan permintaan pihak lelaki.


En. Mahran berjanji bahawa segala perbelanjaan adalah atasnya. Dia ingin segera melangsungkan perkahwinan anak terunanya itu. Pabila terlihat wajah Irdina Safiyah sebantar tadi, hati tuanya terus suka. Jauh sungguh perbezaannya dengan Hadfinah Arinah.Irsyad Zafran meminta diri untuk bercakap dengan Irdina Safiyah. Mereka duduk di pangkin yang terletak di halaman rumah kampung itu. Masing-masing hanya diam seribu bahasa.


“Saya tak sangka awak yang akan jadi suami saya..” ucap Irdina Safiyah memecahkan kesunyian antara mereka. Memang dia terkejut sebaik saja melihat wajah Wadi Sufyan muncul bersama rakannya itu. Irsyad Zafran hanya tersenyum sinis.


“Kau ingat aku nak sangat kawin dengan kau..” beritahu Irsyad Zafran dengan angkuhnya.


“Abis awak ingat saya suka sangat la kawin dengan awak..” luah Irdina Safiyah pula. ‘Cis!ingat aku heran sangat ke dengan kau..lelaki tak sedar diri..’ marah Irdina Safiyah hanya dalam hati.


“Tak sayang mulut betul kau ni..macam mana lah si Sufyan tu boleh terpikat dekat kau..” sinis sungguh ayat Irsyad Zafran sambil tersenyum sinis memandang Irdina Safiyah.


“Mulut tu jaga baik-baik ey..jangan sampai kena makan nasi pakai straw baru tau..” marah Irdina Safiyah. Sebaik mendengar kata-kata Irdina Safiyah terus pecah tawa Irsyad Zafran. Bengang Irdina Safiyah melihatnya ketawa bagai tidak mahu berhenti.


“Dah..dah la tu gelak..lebih-lebih pulak dia..” tegur Irdina Safiyah sambil menjeling Irsyad Zafran.


“Makan nasi pakai straw ek?hahaha lawak la kau ni..berani ke?” cabar Irsyad Zafran.


“Ah! Malas la layan awak..menyakitkan hati je..lelaki gatal!!” jerit Irdina Safiyah. Cepat-cepat Irsyad Zafran menekup mulut Irdina Safiyah. Terkejut Irdina Safiyah dibuatnya.


“Diam ar..nanti orang dengar..” marah Irsyad Zafran. Irdina Safiyah menolak tangan Irsyad Zafran.


“Dah memang awak gatal..suka ambil kesempatan..ah! kenapa la abang mesti pilih awak..tak ada orang lain ke..tak sanggup saya nak tengok muka awak yang macam jamban tak siap ni..” ucap Irdina Safiyah selamba membuatkan hati Irsyad Zafran semakin panas.


Irsyad Zafran tersenyum nakal memandang Irdina Safiyah. Terfikir dia ingin mengenakan Irdina Safiyah. Irsyad Zafran merenung wajah Irdina Safiyah dengan senyuman nakalnya.


“Apa?!” soal Irdina Safiyah pelik melihat Irsyad Zafran. Irsyad Zafran mendekatkan mukanya dengan Irdina Safiyah. Irdina Safiyah yang perasan akan senyuman itu segera menampar pipi Irsyad Zafran lalu pantas berlalu masuk ke rumah.


Irsyad Zafran meraba pipinya. Sekali lagi dia di tampar oleh orang yang sama. Hatinya panas tiba-tiba. Baru ingin mengenakan Irdina Safiyah, tup tup dia balik yang kena penampar. ‘Tak guna punya perempuan!’ marah Irsyad Zafran dalam hati.


Ketika Irdina Safiyah ingin masuk ke rumahnya dia terlanggar Wadi Sufyan menyebabkan dia hampir saja jatuh, tetapi Wadi Sufyan pantas memeluknya. Mereka saling berbalas pandangan tapi cepat-cepat Irdina Safiyah tersedar. Irdina Safiyah menolak Wadi Sufyan menjauhinya dan ingin berlalu pergi.


“Fiyah..” panggil Wadi Sufyan. Irdina Safiyah tidak menjawab panggilan itu lalu terus saja meninggalkan Wadi Sufyan di situ.
No comments:

Post a Comment